Påskveckan i Italien

Påsk - Italienare tillbringar denna religiösa högtid i kyrkan eller på torget framför den och lyssnar på en predikan som varar i en och en halv timme. Men det här är ett förspel. Du och jag vet att huvudsaken är det italienska påskbordet, som är full av godsaker.

Det viktigaste på bordet är påsktårta med socker-mandelglasyr, vilket bokstavligen översätts som en duva. Till förrätt serveras bönor, salami, capocollo, getost, oliver, kronärtskockor med alla möjliga såser, soltorkade tomater. Och hur är det med huvudrätten? Just det: hemlagad pasta med lammsås. Vanligtvis tillagas köttet i sin egen juice med tillsats av kryddor, morötter och lök.

Det är dags för efterrätt!

Sandkaka-pastiera fylld med ricotta, kanderad frukt och kokta vete- och kuddurakakor i form av en cirkel, fisk, duvor, flätor med ett kokt ägg vävt inuti. Intressant nog är antalet ägg i en kuddur alltid udda. Den populäraste traditionen är att ge varandra påskägg. Så italienarna ställde sig inte åt sidan! De lagar chokladägg med en överraskning.

Vill du prova något från det italienska julbordet?