Gastronomisk rundtur med provsmakning av Italiens ostar

Hösten är smakernas säsong och jag vet inte vilket bättre sätt att spendera tid på än att ta en gastronomisk rundtur i Italien? Men idag är vi inte bara en turné, utan vi ska gå och smaka på ostarna!

Jag rekommenderar det bästa av det bästa: 5 italienska SUB-ostar som avnjuts i antikens Rom!

Vad du definitivt bör göra är att smaka på de traditionella och unika smakerna från olika regioner i Italien. Italienska ostar är trots allt den gastronomiska kulturen i detta land.

Vet du att många kända sorter har SUB - det skyddade namnet på ursprungsplatsen för ost i Europeiska unionen, det är vad jag ska berätta om sådana ostar.

Låt oss utgå från Italiens centrum, närmare bestämt från Marche, där vi smakar på söt italiensk ost med tunt skal och mjuk konsistens: Casciotta d'Urbino. Denna ost är gjord av fårmjölk blandad med en liten mängd komjölk. En gång var det Michelangelos och påven Clemens XIV:s favoritmat, nu förstår du att det måste smakas säkert!

Vi sitter inte stilla och flyttar till Friuli Venezia Giulia för att smaka på ännu en italiensk Montacio-ost. Denna ost har fått sitt namn från platån med samma namn, där denna ost har producerats sedan 1200. Hur gillar du den här åldern?)))

En av de kända ostarna är Fontina. Detta är en typ av ost från Aostadalen. Fet, gjord av den färskaste komjölken, med en sötaktig smak.

På Sicilien, nämligen i Agrigento, Trapani och Palermo, smakar vi en annan italiensk ost: Vastedda della Valle del Belice. Tillverkad av Valle del Belice fårmjölk, detta är en rå vävd ost med en fräsch smak och syrliga toner. Observera!, du måste komma ihåg: detta är en hård ost med en lätt aromatisk smak beroende på mognadsmånaderna: den är ung, medium (mezzano) och mogen (stagionato).

Hur gillar du den här listan med ostar? Måste prova! Eller kanske någon redan vet, dela sedan dina intryck