Fem vackraste hamnar i Italien

Det är svårt att välja den mest värdiga och vackraste av alla hamnar i Italien. De förvånar alla med sin unika och mångfald. Men en sak förenar dem - semesterns atmosfär.

Om du anländer till Molfetta, i regionen Apulien, kommer du omedelbart att kasta dig in i livet på en snövit brygga, atmosfären på fiskmarknaden med nyfångad skaldjur, gå längs gränderna med palmer och beundra utsikten över den gamla stad med sin katedral och torn. Kom hit tidigt på hösten i september, här hålls Madonnans högtid, då hennes staty bärs på dekorerade båtar över havet för att hedra den uråldriga sjömanstraditionen.

I Portovenere, Ligurien-regionen, finns ett moln av kärlek och skönhet. Hamnen har fått poeter att bli kär i den, från Byron till Eugenio Montale. Venus hamn finns med på Unescos världsarvslista.

Men Camogli, som i regionen Ligurien en gång var en fiskeby och kallades "Staden för de tusen vita segelbåtarna. Turister och lokalbefolkningen gillar att promenera här: trots allt är detta en romantisk plats för promenader tillsammans med utsikt över "paradiso"-bukten.

Hamnen i Giglio Porto, som är känd i Toscana för sina färgglada hus, klara havsvatten och livliga gator. Det fanns en sorglig historia om ett skeppsvrak av ett kryssningsfartyg.

En annan före detta fiskeby från det antika Roms tid förtjänar uppmärksamhet - Porto Santo Stefano i Toscana-regionen. Du kan segla hit med färja från ön Giglio. Om du gillar ensamhet och tystnad, då är du här i en pittoresk men lite besökt semesterort med fritidsyachter och båtar.