Duell "live schack" i Italien

I den italienska staden Marostica (provinsen Vicenza) hålls en gammal semester - en schakturnering med levande pjäser. Vartannat år kommer tusentals turister till teaterföreställningen i Marostika för att se det historiska schackspelet med egna ögon. Staden Marostica ligger en dryg timme nordost om Verona.

Turneringen har en nyfiken legend. ⠀

En gång i tiden blev två unga män från den lokala adeln förälskade i dottern till slottets ägare, Taddeo Parisio. Utan att dela tjejen bestämde sig de unga för att kämpa för skönheten i en duell. Fadern till hans dotter var en mänsklig person, han tyckte synd om de unga männen och han bjöd in dem att lösa tvisten genom att spela ett schackspel.Vinnaren gifter sig med den äldsta dottern till slottets ägare, och förloraren kommer gifta sig med den yngsta dottern i en adlig familj. Men pappan visste inte att den äldsta skönheten i hemlighet var kär i en av konkurrenterna, och därför berodde hennes lycka direkt på resultatet av spelet.

På dagen för "duellen" beordrade Taddeo att måla torget på slottet med schackceller, kallade riddare, dansare, musiker, fakirer, clowner och organiserade en stor stadsfest

Spelet var framgångsrikt: det fanns levande soldater, pilar och riddare i form av schackpjäser. Och vinnaren var samma älskade. Dottern Parisio, som tittade på festen, tända ljuset i hennes rum - det innebar att hennes utvalda valdes.

Den första sådana turneringen i Italien spelades i Marostika 1494, sedan glömdes den bort. Och 1954 bestämde de sig för att återuppta den historiska turneringen: scenografi, kostymer och en ny version av medeltida romantisk historia uppfanns av den italienska konstnären och arkitekten, före detta futuristen Mirko Vuchetich. Koreografin och detaljerna i föreställningen ändras årligen, men de historiska kostymerna för motorcade -aktörerna (600 personer inblandade) bevaras noggrant.

Visste du om denna semester?