Sanremo och musik

Kan du tänka dig italienare utan musik? Nej, naturligtvis kan Italien inte leva utan en sång! 1951, i den liguriska staden San Remo, uppträdde en festival tyst och omärkligt, som var avsedd att bli en symbol för landets musikliv. Här föddes nya hits, stjärnor och sångmode tändes. Bland vinnarna fanns fortfarande älskade Adriano Celentano, Toto Cutugno, Eros Ramazzotti.

Festivalen är Italiens själ. Det blomstrade och bleknade tillsammans med hela landet, det var inte utan skandaler och impulsiva förändringar. Presentatörerna gjorde riskfyllda skämt, även orkestrarna upprepade med jämna mellanrum. Men precis som Italien är festivalen alltid redo att få gästerna att känna sig välkomna. Förresten, i Italien behandlas festivalen fortfarande med stor respekt och rankas som en immateriell nationell skatt, och den förtjänar det!

På 1960 -talet fick Sovjetunionen också lära sig om honom, främst från deltagarna. Skivor släpptes med sina inspelningar. TV: n sände inte festivalen, festivalen nämndes knappt i pressen. Den första visningen av festivalen på sovjetisk tv var 1978

Pandemin har gjort justeringar och ändrat planer. År 2021 hölls den 71: e årliga festivalen i mars som alltid på Ariston Theatre. Men den här gången var publiken inte närvarande vid konstnärernas uppträdanden. Vinnare blev rockgruppen Maneskin med låten “Zitti e buoni

Jag kommer fortfarande ihåg och nynnar ofta de låtar som blev populära i inlägget San Remo. Jag älskar "Everyday Stories", "The Promised Land" framförd av Riccardo Fogli, "So It Will Be" av Al Bano och Romina Power. "Om jag blir kär" Riii e Believe och andra.

Vilka låtar kommer du ihåg från festivalens första år?