Hur man betalar för tjänster från en fastighetsmäklare i Italien 2021

Nyligen ringde en vän och frågade: "Lyssna, förklara för mig vem och hur som ska betala provisionen till en fastighetsmäklare i Italien, jag blev förvirrad. Jag läste mycket, men jag förstod inte." Och förresten, Jag får ofta denna fråga.

Om du vill att din transaktion i Italien ska vara så säker som möjligt, anlita en mäklare! Speciellt om du inte är expert på italiensk lag och inte vet var "överraskningen" väntar dig

Hitta dig själv en professionell agent som har arbetat i mer än ett år - det här är en garanti för en affär!

Vem betalar agenten? Italiensk lag förbjuder inte att ta emot provision från båda parter. Om köpare och säljare har egna ombud delas provisionen. Vid undertecknande av köpeavtal-förhandskontrakt ingår en klausul om mäklarprovision.

Nyans: om den första visningen av objektet ägde rum med en specifik specialist, när du köper den här fastigheten, måste du köpa objektet med hjälp av denna agent. En köpare som har gått till en annan agent kommer att tvingas betala en provision till båda.

Det finns flera punkter:

Om ett preliminärt avtal tecknas för att säkerställa själva transaktionen anses agentens arbete vara avslutat och han har rätt till hela ersättningsbeloppet.

I praktiken kan betalningen delas upp i två delar: efter att parterna undertecknat köpeavtalet och på dagen för undertecknandet av notariehandlingen.

Och när du köper på kredit kommer byrån att få en belöning först efter ett positivt beslut från finansinstitutet

OBJEKTENS PRIS INGÅR INTE MÄÄGLARENS KOMMISSION!

Provisionen betalas av eventuell garanterad icke-kontant betalning.

Och hur är det med provisionens storlek?

Som regel har varje region i Italien sin egen skattesats från 3 till 5%, glöm inte momsen 22% (inte för alla byråer). I praktiken: procentsatsen förhandlas fram och fastställs i kontraktet.
Finns det några andra frågor? Skriv - jag svarar!