I italienarnas hus

Italienare älskar modeaccessoarer: dyra textilier och kristall i skänken, antikviteter eller småsaker som går från generation till generation. De gamla restaureras och får ett andra liv. Jag har ofta sett kakel på golvet i italienska hem - det här är mästerverk av inredningen och utöver detta skyddar tjocka luckor på fönstren från den heta solen och skapar svalka.

Italienare är familjemänniskor, de gillar att träffa många släktingar, spendera söndagsmiddagar med mor- och farföräldrar och hänger också foton av nära och kära på väggarna i deras hus eller placerar dem på alla horisontella ytor.

Hur är det i köket? Vanligtvis är det välfyllt och utrymmet utnyttjas maximalt i det, så ofta slutar skåpen i taket. En obligatorisk del av huset är en italiensk massiv träskänk - credenza. I den lagrar värdinnorna spannmål och godis, alla sorters godsaker. Den är dekorerad med ett spektakulärt porslinsfat eller en kristallvas, möjligen ärvt från en gammal släkting.

Stora terrasser är platsen där italienarna spenderar sina kvällar med att prata med vänner och ta ett glas vin. Men miniatyrbalkonger lämnas inte utan uppmärksamhet - rottingmöbler, blommor och vaser är ett attribut för balkongen.