Hur mycket kostar en fastighetsmäklare i Italien?

Nyligen ringde en bekant och frågade: "Lyssna, förklara för mig vem och hur ska betala provisionen till en fastighetsmäklare i Italien, något jag blev förvirrad. Jag läste mycket, men jag förstår fortfarande inte."

Jag får ofta denna fråga: hur mycket provision får en fastighetsmäklare?

Råd: om du vill att din transaktion i Italien ska vara så säker som möjligt, anlita en mäklare! Speciellt om du inte är expert på italiensk lag och inte vet var "överraskningen" väntar dig

Hitta en professionell agent som har arbetat i mer än ett år - det här är en garanti för affären!

Vem betalar agenten? Italiensk lag förbjuder inte att ta emot uppdrag från båda sidor. Om köparen och säljaren har sina egna agenter delas provisionen. Vid tecknandet av ett köpeavtal ingår ett preliminärt kontrakt, en klausul om fastighetsmäklarens provision.

Nyans: om den första visningen av fastigheter ägde rum med en byrå, är det nödvändigt att slutföra förfarandet med honom. Om köparen bestämmer sig för att byta agent måste han betala en provision till båda.

Det finns flera punkter:

Om ett preliminärt kontrakt tecknas anses agentens arbete vara avslutat och han har rätt till hela ersättningen.

I praktiken kan betalningen delas in i två delar: vid tidpunkten för undertecknandet av köpeavtalet av parterna och vid dagen för undertecknandet av ägarbrevet.

Och när du köper på kredit får byrån en belöning först efter godkännande.

PRISET FÖR MÅLET INKLUDERAR INTE KOMMISSIONEN TILL REALTOREN!

Hur är det med kommissionens storlek?

Varje region i Italien har sin egen storlek från 3 till 5%, glöm inte 22% moms (inte för alla byråer). I praktiken: procentsatsen förhandlas fram och fastställs i kontraktet.

Finns det några andra frågor? Skriv - jag svarar!