När det gäller att underhålla en bostadsrätt kan chefen ingripa i privata angelägenheter. Detta fastställs genom beslut 14140/2021 från Kassationsdomstolen.
Enligt den angivna artikel 1130 i civilbalken måste bostadsrättshavaren vidta rättsliga åtgärder som rör den gemensamma delen av byggnaden.
Här är ett specifikt exempel. För att säkerställa allmän säkerhet utfärdade stadens borgmästare ett dekret om byggandet av ett flerfamiljshus, med hjälp av vilket han beordrade demontering och reparation av flera balkonger.
Efter borgmästarens order kallade bostadsrättsförvaltaren till ett möte där han meddelade arbetsplanen. Hyresgästerna stämde dock bostadsrätten, ingenjören och företaget. Enligt bostadsrätten fanns det praktiskt taget inget korrekt utförande av arbetet och arbetet förhindrade åtkomst till pannrummet.
Bostadsrättsbegäran avslogs av domstolen, enligt vilken "slutförandet av handlingarna för att skydda bostadsrätten legitimerade chefens ingripande, utan att först kalla till ett möte med hyresgäster."
Som framgått fann hovrätten sedan att bostadsrättsmötet inte godkände den verkställande tekniska utformningen, utan endast interventionsplanen, ”enligt ingenjörens rapport, som föreskrev behovet av en fullständig rivning av balkongerna, på vilka ovannämnda specialist instämde i faran med arbetet. Det efterföljande mötet godkände utförandet av arbetet. men bostadsrätten visade en önskan att behålla fasaden intakt. "
Bostadsrätten överklagade, men den avfärdades av kassationsdomstolen enligt förklaringen: ”överklagandet motsvarar inte förstainstansrättens beslut, bekräftat av hovrätten, som ansåg att framställningen var begränsad till ett konstaterande för skadestånd för olagligheten i besluten från de aktieägare som godkänner verken, och inte för deras felaktiga utförande ".
20/07/2024
20/07/2024
24/02/2023
06/10/2022
06/10/2022